Vosí hnízda neboli včelí úly: Recept na nejoblíbenější nepečené cukroví
Připravte si klasické české vánoční cukroví - vosí hnízda. Náš jednoduchý recept, jehož historie sahá až do 19. století vám napoví, jak rychle připravit toto cukroví plněné lahodnou náplní a ozdobené cukrem.
Suroviny na úl
- 150 g piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 50 - 70 g lískových ořechů
- 60 g másla
- 1 ks bílku z vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
Suroviny na krém
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 ks žloutku z vejce
- 1 lžíce rumu
Další suroviny
- piškoty na přiklopení domečků
Příprava
Začneme s přípravou směsi na domečky neboli úly:
- Smícháme dohromady piškoty a lískové ořechy, které pomeleme na jemno. Ručně za pomoci hmoždíře, nebo použijeme kuchyňského robota.
- Do rozdrcené směsi přidáme: mléko, změklé máslo, cukr, kakao, bílek a rum. Vše důkladně prohněteme až nám vznikne vláčné a měkké těsto.
- Těsto necháme odležet na chladném místě (v lednici nebo venku) půl hodiny až hodinu. V další části receptu budeme dle postupu níže tvořit úl jako na obrázku.
Následně pokračujeme v přípravě krému:
- Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a celou směs zředíme rumem, aby se nám s ní později dobře pracovalo při naplňování úlů.
Vytvoření úlů, chcete li vosích hnízd a jejich ozdobení:
- Nejjednodušším způsobem vytvoření úlu je použít rozevírací formičku na úly. Nejprve formu vysypte trochou cukru či mouky, aby se těsto nepřilepilo ke stěně.
- Do této formičky vtlačte malou kuličku připravené směsi tak, abyste formu naplnili z 1/2 až 3/4 podle toho, zda chcete aby úl obsahoval více či méně krému.
- Tenkým koncem vařečky vytlačte doprostřed úlu díru na krém a následně naplňte úl ve formičce připraveným krémem a přiklopte piškotem.
- Formičku rozevřete a vyjměte hotový úl. Takto připravený úl můžete posypat moučkovým cukrem či kapkou medu dle chuti.
Tip na závěr: Chuť vosích hnízd si můžeme zpříjemnit jemným vaječným koňakem či vaječným likérem.